Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klimombl/public_html/hovermax.bg/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5752
Как се кара ховърборд? | HOVERMAX

Най-общо казано, ховърбордовете са платформи, които много приличат на скейтбордовете с изключение на колелата им. Те са портативни електрически устройства с две колелета, които се самобалансират и са известни като: „самобалансиращи се скутери”. Първоначално наименованието: „ховърборд” добива популярност през 1980 година във филма „Back to the Future II”. В него главният герой Марти Макфли по време на пътуването си до бъдещето открива, че тинейджърите се возят на левитиращи дъски. Въпреки че този вид скутери не левитират във въздуха, хората използват този термин главно, защото звучи по-добре. Те функционират подобно на скейбордовете. Задвижват сами и се състоят от платформа, която е разположена на две колела и се захранва от големи литиево-йонни батерии. Могат да се карат от хора от почти всички възрастови групи, като максималният товар, който могат да издържат е 120 килограма. Друго негово предимство е, че не замърсява околната среда, защото използва изчцяло електричество за задвижването си. Също така са икономични и за едно зареждане можете да изминете разстояние от 20 километра.

Етап 1 – Качване на ховърборда

Преди да се впуснете в това ново и вълнуващо приключение е важно да проверите дали Вашият ховърборд е със заредени батерии. Това е ключов момент, понеже няма как да подкарате своето устройство, ако то не е заредено. След като сте се уверили, че всичко с него е наред трябва му включите захранването и да го поставете пред себе си. Ако Вашият скутер има различни режими на каране, уверете се, че сте избрали този за начинаещи. Той може да се казва: „Entry” или „Beginner”. Препоръчваме Ви тази програма, защото настройките са базови и с нея Вие по-лесно ще се научите да карате.

Започнете с поставянето на единия си крак върху платформата. За предпочитане е да използвате доминиращия си крак, защото по този начин ще бъдете по-стабилни. Той трябва да бъде в изправено положение. Когато сте готови вдигнете и другия си крак от земята и стъпете с него на устройството. Не мислете прекалено много, а го направете естествено, все едно вървите по стълби. Най-трудната част е качването и слизането, защото ховърборда се задвижва леко, когато регистрира тежест върху себе си.

Не се притеснявайте прекалено много за стабилността си, скутера ще Ви помогне с този проблем. Той е проектиран, така че да Ви балансира електронно, след като сложите и двата си крака на платформата. Използвайте някоя стена или стол за упора, ако се притеснявате, че ще паднете. Обърнете внимание, че краката Ви трябва да са разположени колкото е възможно по-далеч един от друг. Ако се съмнявате в това, можете да се опитате да ги поставите в центъра, приближени един от друг. Тогава ще разберете от опит, че колкото по-близко са те, толкова по-трудно ще Ви бъде да запазите равновесие.

Етап 2 – Извършване на движения

Успяхте ли да се задържите на ховърборда си и да откриете баланса си? Ако отговорът Ви е: „Да!”, вече можете да започнете да карате своето устройство. Но как става това? Няма нужда да се притеснявате, всъщност извършването на движения на скутера е лесно. Концепцията е да се движете напред-назад като се навеждате и премествате теглото си. Ако искате да отидете напред, трябва леко да се наклоните стъпалата си в същата посока.

Най-вероятно първоначално ще има голямо колебание в карането Ви, но не се страхувайте. Това е нормално и се случва при всеки. Важното е да проявите търпение и да не мислите прекалено много, опитвайки се да разберете защо се получава така. Отпуснете се и се насладете на изживяването. Защото карането на ховърборд не може да се сравни с нищо друго, което сте правили до момента. Да се научиш да караш това устройство не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед и отнема малко време. Колкото повече карате, толкова по-стабилни ще ставате.

Етап 3 – Завиване с ховърборда

След като вече знаете как да карате ховърборд сте готови за следващото предизвикателство, а именно – завоите. Те са с подобна концепция като карането. Всяка страна на Вашият самобалансиращ се скутер е независима, така че можете да се въртите на всички страни. Ако искате да отидете наляво трябва да натиснете с десния си крак напред, а за да завиете надясно трябва да натиснете с левия си крак напред и да пренесете тежестта си на него. Натискът, който оказват краката Ви на платформата задвижва сили на усукване, които физически преместват дъската.

Безопасност

Знаем, че карането на ховърборд е преживяване, което те кара да забравиш за всичко друго около теб. И точно заради това Ви препоръчваме да започнете с бавни и контролирани завъртания, както и да използвате правилното оборудване за безопасност. Имайте в предвид, че инциденти се случват винаги и е важно да бъдете подготвени. Те са резултат от безотговорността на каращите съчетани с техните умения на начинаещи. Не се възгордявайте и не мислете, че карате перфектно. Както вече казахме, за да се научите да карате този скутер е необходимо време. Не е нужно да се бърза, защото само секунда невнимание и може да загубите баланса си и да паднете.

Спестете си пътуването до спешното и използвайте подходящите лични предпазни средства, когато карате. Най-малкото трябва да имате надеждна каска и наколенки за лактите и колената. Можете да обмислите и носенето на предпазители за китките и за предната част на краката. Хората над 30 години трябва да знаят, че те са предразположени към нараняване на китките си. Затова е важно да ги предпазят при падане и да имат подходящи предпазители за тях.